Dostupni linkovi

Pupovac: Izmještanje ploče iz Jasenovca za nas nije prihvatljivo rješenje


Milorad Pupovac, prilikom posjete Jasenovcu prošle godiine

Skidanje HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom "za dom spremni" iz Jasenovca i njezino postavljanje na novoj lokaciji Trokut u Novskoj, komentirao je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

"Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljna legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima. Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su osolobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana ujesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka. O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi - Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta", poručio je Pupovac u izjavi novinarima u Saboru.

Upitan o daljnjim koracima, Pupovac je istaknuo da je izašao reći ovo što je imao i opetovao: "Za nas ovo nije prihvatljivo rješenje".

Hoće li to imati posljedica i u vidu uskraćenja podrške HDZ-ovoj Vladi Andreja Plenkovića, zanimalo je novinare.

"Od predsjedništva svoje stranke nakon konzultacija kad smo dobili sva saznanja o tome kako se misli ukloniti ploču, dobio sam ovlast reći ovo što sam rekao - da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča iz Jasenovce izmješta na mjesto drugog stratišta i stradanja koje je u ratu uništeno i zatrpano - to je za nas neprihvatljivo".

"Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima kako je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji na kojoj se javno slavi "za dom spremni". MI toj stvari dajemo rang prvog prioriteta, sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu", poručio je Pupovac.

U Jasenovcu je jutros skinuta sporna spomen-ploča za 11 poginulih pripadnika hrvatskih snaga na kojoj je uklesan i ustaški pozdrav "Za dom spremni", javili su hrvatski mediji.

Ploča je nedugo postom postavljena na lokaciji Trokut u Novskoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je govoreći o skidanju ploče u Jasenovcu sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" rekao da je taj pozdrav za njega neprihvatljiv.

"Za mene taj pozdrav ima predominatno konotacije vezane za NDH i za ustaški režim." rekao je Plenković.

XS
SM
MD
LG