Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Krišto i Čolak uputili pismo Tajaniju povodom Pelješkog mosta


Borjana Krišto, Predsjedavjuća Zastupničkog doma BiH

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak uputili su, povodom spora sa Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom "Pelješkog mosta" i pisma koje je iz Parlamentarne skupštine BiH upućeno dan ranije, pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju.

Čolak i Krišto navode da stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nego su to isključivo lični stavovi potpisnika pisma i stavovi njihove stranke tj. Stranke demokratske akcije (SDA).

„U navedenom pismu je izneseno niz neargumentiranih, jednostranih, neosnovanih i neslužbenih tvrdnji i ocjena. Nepobitna je činjenica da o navedenoj temi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije zauzela nikakav službeni stav niti je Bosna i Hercegovina u „sporu“ sa Republikom Hrvatskom oko navedenog pitanja", kako se navodi u pismu Krišto i Čolak.

Antonio Tajani, predsjednik Evropskog parlamenta
Antonio Tajani, predsjednik Evropskog parlamenta

"Obavještavamo vas da gospoda Softić i Džaferović, sukladno važećim propisima Bosne i Hercegovine, ni na koji način nisu ovlaštena za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, tumačenje odluka i stavova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. Također nisu ovlašteni niti iznositi stavove i mišljenja o navedenoj temi u ime Zastupničkog doma PS BiH i Doma naroda PS BiH tj. Parlamentarne skupštine BiH" stoji u pismu Tajaniju.

Oni kažu da je navedeno pismo upućeno je jednostrano od strane Softića kao bošnjačkog člana kolegija Doma naroda PS BiH, te Džaferovića kao bošnjačkog člana kolegija Zastupničkog doma PS BiH.

Stoga, navode Čolak i Krišto, njihovi stavovi ne predstavljaju stavove hrvatskih i srpskih članova kolegija kao ni službeni stav Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetimo, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su u srijedu pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniu Tajaniju.

Džaferović i Softić u ovom pismu upozoravaju na moguće štetne posljedice ukoliko Evropska komisija odobri finansijka sredstva Republici Hrvatskoj u iznosu od 357 miliona eura za izgradnju „Pelješkog mosta“. Takođe, ističu da ta odluka zadire u suverinitet BiH i prejudicira rješavanje važnog pitanja razgraničenja teritorijalnih mora između BiH i Hrvatske.

“Ugrožavajući suverenitet Bosne i Hercegovine i kršeći UN Konvenciju o pravu mora, Hrvatska insistira na izgradnji mosta na međunarodnom plovnom putu od BiH do otvorenog mora. Takav agresivni pristup prijeti grubim narušavanjem geopolitičkog poretka na Jadranskom moru i ugrožava suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine kao pomorske države”, navodi se u prethodno poslatom pismu Tajaniju kojeg su potpisali Džaferović i Softić.

XS
SM
MD
LG