Dostupni linkovi

I pored protivljenja predsjednika, vojska Moldavije na NATO vježbi


Ministarstvo odbrane Moldavije u Kišinjevu
Ministarstvo odbrane Moldavije u Kišinjevu

Dio vojnih snaga Moldavije učestvovaće na NATO vježbi od 8. do 23. septembra koje će se održati u Ukrajini i pored pokušaja proruskog predsjednika Igora Dodona da ih spriječi.

Moldavsko ministarstvo odbrane je u srijedu saopštilo da će 57 pripadnika vojnog personala učestvovati u manevrima Rapidni trozubac zajedno sa još 1.800 trupa iz 14 zemlja, većinom NATO članica.

Dodon je u ponedjeljak na Facebooku objavio da je odbio zahjtjev Ministarstva odbrane da pošalju trupe uz obrazloženje da je " učešće moldavskih vojnika u vojnoj vježbi van nacionalnih granica" neprihvatljivo.

Moldavska Vlada je naknadno izmijenila odluku predsjednika Dodona.

Ovaj spor je dodatno podcrtao podjele unutar Moldavije, u kojoj je predsjednik Dodon vrlo često na suprostavljnoj strani u odnosu na Vladu koja želi bliskije odnosa sa Evropskom unijom i SAD, dok je predsjednik za bliskije veze sa Rusijom.

Vježba Rapidni trozubac, održaće se na zapadu Ukrajine u blizini poljske granice, i ima za cilj poboljšanje interoperbilnosti među zamljama NATO članicama i onih koje su u programu Partnerstvo za mir.

U NATO vježbi učestvuju Bugarska, Kanada, Estonija, Italija, Gruzija, Litvanija, Moldavija, Norveška, Poljska, Ruminija, Turska, Ukrajina, Velika Britanija i SAD.

Rusija i Bjelorusija održavju svoje sopstvene vojne vježbe Zapad 2017 od 14. do 20. septembra na zapadu Rusije.

XS
SM
MD
LG