Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavljeno suđenja za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori


Pristalice opozicionog Demokratskog fronta čijim se liderima sudi, juče ispred sudnice u Podgorici

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je sudjenje optuženima za pokušaj terorizma tokom izbornog dana.

Bratislav Dikić, jedan od optuženih u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan, rekao je da ne poznaje funkcionere Demokratskog fronta (DF), Andriju Mandića i Milana Kneževića.

On je danas, u nastavku iznošenja odbrane, odgovarao na pitanja branilaca i sudije Suzane Mugoše. U sudnici nije prisutna publika, osim novinara i pripadnika službi suda.

Odgovarajući na pitanja Mandićevog advokata, Nikole Bulatovića, da li poznaje Mandića i je li s njim ikad bio u kontaktu, Dikić je rekao da ga ne poznaje, niti je znao za njega.

„Saznao sam za njega nakon 26. novembra, kad mi je odobren pristup sredstvima javnog informisanja“, rekao je Dikić.

On je kazao da je za DF čuo u tužilaštvu, ali da ne može da se sjeti je li 16. oktobra čuo za taj savez. „Mislim da je DF pominjan u razgovoru, ali ne mogu da se sjetim“.

Na pitanje da li je u razgovorima pomenuto ime Milana Kneževića, on je rekao da nije, da se on sjeća. „Za Kneževića sam čuo prvi put kad i za Andriju Mandića“.

Na pitanje na koji mu se način Sinđelić predstavio, Dikić je kazao da mu se predstavio imenom „Aleksandar Sinđelić“.

On je pojasnio da je trebalo da govori na skupu u Crnoj Gori, koji, kako mu je rekao Sinđelić, organizuje „naša srpska zajednica“ i da nije znao ko su organizatori skupa.

Kako je kazao, i u Srbiji je držao govore na skupovima, a da se nije puno interesovao o organizatoru.

Današnjem suđenju ne prisustvuju funkcioneri DF-a. Oni su juče udaljeni iz sudnice.

Još jedan od optuženih Miloš Jovanović negira krivicu. On je rekao da ga je Sinđelić unajmio da ruinira jednu zgradu sa pirotehničkim sredstvima, te da je to odbio.

"Trebalo je da se zauzmu zgrade policije, to sam uspio da čujem, da se uleti u Skupštinu, da ubiju ili uhapse Djukanovića", rekao je Jovanović.

Optuženo je 14 osoba među kojima su dvojica Rusa, lideri Demokratskog frontaAndrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač kao i devet srpskih državljana.

Srbija je odbila da izruči Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića, optužene za pokušaj terorizma. Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su nedostupni i njima će se suditi u odsustvu.

Oni su optuženi da su bili organizatori i finansijeri pokušaja terorističkih akata sa političkim motivom.

XS
SM
MD
LG