Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zeman: Bolje bez dotacija iz EU nego da primimo izbeglice


Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je da se Češka radije odrekne evropskih dotacija nego da, prema odluci Suda Evropske unije (EU) kojom je potvrđena legalnost izbegličkih kvota, primi oko 3.000 muslimanskih izbeglica iz centara u Italiji i Grčkoj.

"Uz pretnju da će nam obustaviti dotacije EU će nas terati da primimo u prvoj fazi nekoliko hiljada muslimanskih migranata. Mislim da ne smemo da se saginjemo, da ne smemo da pustimo da nam prete. Ako bude najgore uvek je bolje odreći se evropskih dotacija nego da ovamo pustimo migrante", kazao je Zeman, prenosi Beta.

Češki premijer Bohuslav Sobotka najavio je da ni nakon odluke suda neće menjati politiku vlade da migrante ne prima, zato što je češki spor sa Evropskom komisijom oko kvota drugačiji od slovačkog i mađarskog.

"Stav ne menjamo. I dalje se ne slažemo, tvrdimo da relokacija ne funkcioniše", kazao je premijer.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek objasnio je da Češka ne osporava legalnost kvota ali tvrdi da ih je nemoguće ispuniti u praksi.

"To je lepo šta tvrdi evrokomesar Dimitris Avramopulos, ali mi u našem sporu tvrdimo da i kada bih hteli da primimo izbeglice, ne bi uspeli. Mi vodimo spor u kome dokazujemo da to ne funkcioniše. Zato želimu reviziju, da EU više ne pravi mehanizme gde svi pišu neke brojke a svi znaju da to neće ispuniti", kazao je Zaoralek.

Povodom zahteva evrkomesara za izbeglice kojim se zemljama Višegradske grupe daje nekoliko sedmica da kvote ispune, češki ministar spoljnih poslova je upozorio da Češka ne može da ispuni svoje kvote, ne zato što neće, nego zato što ne sarađuju Grčka i Italija.

"Nismo u stanju da ispunimo kvote zato što oni koji bi trebalo da nam pomognu ne ispunjavaju uslove da uopšte mogu da se razmatraju nekakve relokacije", rekao je Zaoralek.

Češka i Poljska već su upozorile EU, kada je letos zapretila sudom, da je uslov da preuzmu izbeglice koje su već stigle na teritoriju EU to da češki ili poljski organi sprovedu bezbednosnu proveru i eliminišu rizik da će se sa izbiglicama koje prime provući i teroristi ili radikali.

Češka i poljska vlada upozorile su EU da grčke i italijanske vlasti te provere nisu omogućile a da su posle prestale da reaguju na češke i poljske ponude.

XS
SM
MD
LG