Dostupni linkovi

Izetbegović: Cilj da se Bošnjaci prikažu nepoželjnim u Evropi


Predsjednik SDA u BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon sjednice Predsjedništva te političke partije u Sarajevu kako osuđuje i odbacuje, kako je rekao, islamofobične napade koje dolaze od najviših zvaničnika iz pojedinih zemalja Evropske unije, kao što su Hrvatska, Češka i Austrija. Prema njegovim riječima, motivi su različiti, a ciljevi isti, a to je da se Bošnjaci u BIH predstave kao nepoželjan element u Evropi.

„Bošnjaci su jedan ponosan, autohtoni evropski narod koji je i u najtežim vremenima pokazao da su mu ekstremizam i radikalizam strani“, kazao je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA je prokomentarisao i izjave o dolasku sve više Arapa u BiH.

„Ja sam uzeo od relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini podatke i oni kažu da se problem radikalizacije smanjuje, paradžemati se pasiviziraju, 18 mjeseci nije bilo odlaska na strana ratišta iz BIH. Isil je izvršio 143 teroristička napada, nijedan u Bosni i Hercegovini, niko iz BiH nije učestvovao u tim napadaima, niko od počinilaca nikad nije bio u BiH. U vezi naseljavanja Arapa, ni jedan Arap nije dobio bh državljanstvuo u posljednjih deset godina“, istakao je Izetbegović.

On je kazao da Predsjedništvo SDA zahtijeva od svih nadležnih organa da intenziviraju aktivnosti kako bi BiH što prije postala članica NATO saveza, koji je, kako je rekao, garancija za mir i stabilnost BiH i cijelog regiona.

Izetbegović je kazao i da je BiH protiv izgradnje Pelješkog mosta, a pozvao je i Evropsku komisiju da obustavi postupak dodje kredita za njegovu izgradnju, a od Hrvatske da ga ne gradi dok se ne riješe otvorena pitanja sa Bosnom i Hercegovinom.

XS
SM
MD
LG