Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sarajevo: Uhapšen novinar Josip Šimić


Ilustracija

Novinar Josip Šimić danas je uhapšen po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Potvrdu ove informacije portal Radiosarajevo.ba doio je od glasnogovornice Tužilaštva KS-a Azre Bavčić bez dodatnih informacija.

Šimića su uhapsili pripadnici SIPA-e.On se trenutno nalazi u zgradi SIPA-e "gdje se vrši kriminalistička obrada nad njim".

Kako je izvjestio Žurnal.info, on je uhapšen zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente.

Josip Šimić proteklih je mjeseci bio u centru nekoliko skandala, a posljednjih dana dospio je u žižu nakon što je Tužilaštvu BiH dostavio navodne dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić.

Nakon analize dokumenata, istražni organi su konstairali da se radi o falsifikatu, što je danas potvrdilo i Tužilaštvo BiH u svom saopćenju za javost, navodi Žurnal.

Nakon što je Šimić dostavio lažne dokumente, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je sazvala konferenciju za novinare na kojoj je optužila SIPA-u i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je prisluškuju, jer se, kako je tada saopćila, radi o vjerodostojnim razgovorima.

Naknadnom analizom je utvrđeno da su dokumenti i transkripti koje je Tužilaštvu BiH dostavio Josip Šimić - krivotvoreni.

XS
SM
MD
LG