Dostupni linkovi

Predstavnički dom BiH: Spor oko kandidovanja ratnih zločinaca


Ilustracija

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je u utorak u trenutku kada su članovi Komisije trebali razmatrati dopune Izbornog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima.

To je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović kao i dopune Krivičnog zakona koje su predviđale zabranu negiranja genocida, a oba ova zakona trebala su biti predmet rasprave poslanika na sjednici Predstavničkog doma koja je zakazana za 7. septembar, nakon što o njima mišljenje da Komisija.

Na samom početku rasprave poslanik Narodne demokrtske partije-Partije demokratskog progresa (NDP-PDP) Momčilo Novaković zatražio je da se o ovoj tački ne raspravlja tvrdeći da sjednici ne prisustvuju predstavnici hrvatskog naroda, iako je na zasjedanju bio Željko Komšić (Demokratska fronta - DF), potom se ispravio i kazao da sjednici ne prisustvuju članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto i Nikola Lovrinović, koji su prethodno opravdali svoj izostanak.

"Ukoliko se ovo nađe pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH na sjednici u četvrtak neće biti dovoljno većine da se podrže, odnosno predstavnici dvaju naroda praktično to neće podržati - Hrvati i Srbi", pojasnio je Novaković.

Poslije kraće polemike data je pauza od 15 minuta da bi se osigurao kvorum za nastavak sjednice, ali budući da se to nije dogodilo Arnaut je prisutne obavijestio da zbog toga nema uvjeta za nastavak zasjedanja.

U izjavi za medije Bećirović je ocijenio da je razlog zbog kojeg su Pandurević i Novaković napustili sjednicu zapravo samo formalni, smatrajući da je pozadina mnogo dublja jer oni nastoje onemogućiti raspravu o ovom pitanju uoči posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića najavljene za četvrtak i petak.

Naglasio je i da je sve to urađeno da Vučić ne bi bio u neugodnoj poziciji, ali ga je danas Bećirović ponovo pozvao da kao predsjednik države koja je članica Ujedinjenih nacija prizna presudu najvišeg suda UN-a, odnosno Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđena da je u Srebrenici izvršen genocid.

"Njegova posjeta je promašena ukoliko to ne učini. To je jedno s drugim povezano i vjerovatno je to razlog zbog kojeg je onemogućena rasprava o ovim zakonskim prijedlozima na sjednici Komisije. Radi se o protivposlovničkoj blokadi", mišljenja je Bećirović.

XS
SM
MD
LG