Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Južnokorejske rakete bez limita


Američki i južnokorejski predsednici Donald Tramp i Mun Jae in saglasili su se da ukinu ograničenje na težinu bojeve glave na južnokorejskim raketama nakon šestog nuklearnog testa koji je izvela Južna Koreja, saopšteno je u Seulu, prenosi Rojters.

Prema postojećem vojnom sporazumu SAD i Južne Koreje, bojeve glave ne mogu da budu teže od 500 kilograma.

Ovaj ugovor, koji je poslednji put menjan 2012, bio je u postupku nove izmene nakon serije severnokorejskih raketnih testova pošto je Mun preuzeo dužnost u maju.

Neograničena težina bojevih glava omogućava Seulu da gađa mete u Severnoj Koreji sa većom snagom u slučaju oružanog sukoba.

Međutim, ostaje limit na domet raketa od 800 kilometara.

Zvanični Seul je prethodno saopštio da razgovara sa SAD-om o razmeštanju nosača aviona i strateških bombardera na korejskom poluostrvu nakon poslednjih nuklearnih testova Pjongjanga.

U telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Mun je kazao da Savet bezbednosti treba da pronađe način za smanjenje prihoda Severne Koreje iz inostranstva, uključujući od radnika koji šalju doznake i transporta nafte.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je da je krajnje vreme da Savet bezbednosti UN uvede najstrože moguće mere protiv Severne Koreje zbog poslednjeg i najvećeg nuklearnog testa, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG