Dostupni linkovi

Mogerini i Han: Podrška reformama na Balkanu


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han poručili su liderima Zapadnog Balkana da računaju na njihovu posvećenost sprovodjenju neophodnih reformi i da mogu računati na kontinuiranu podršku na tom putu.

"Delimo vaše vidjenje da čvrsto poštovanje vladavine prava ostaje od suštinske važnosti, zajedno s ljudskim pravima, ekonomskim upravljanjem i administrativnom reformom. Važno je nastaviti jačanje naše usmerenosti na ove fundamente, u cilju jačanja napretka na putu pridruživanja. Računamo na vašu posvećenost sprovodjenju neophodnih reformi, i možete računati na našu kontinuiranu podršku", navodi se u pismu koje su Mogerinijeva i Han uputili ministrima zemalja regiona, prenelo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, javlja Beta.

Mogerini i Han su time odgovorili na zajedničko pismo ministara jugoistočne Evrope, Slovenije i Hrvatske, od 5. juna u kojem su iznete preporuke o nastavku evropske integracije regiona.

Oni su naveli da se u potpunosti slažu sa ocenom da proces proširenja EU nije usmeren samo ka uključivanju partnera iz Jugoistočne Evrope u EU, već i ka procesu konsolidacije evropskog projekta i ponovnom ujedinjenju Evrope.

"Države članice su nedvosmisleno ponovo potvrdile evropsku perspektivu Zapadnog Balkana na Evropskom savetu održanom 9. marta 2017. Nedavno je veoma uspešan Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu, gde smo svi učestvovali, pokazao šta može da se postigne na bazi čvrste i jasne evropske perspektive. U ovom kontekstu, cenimo vrednost dopunskog doprinosa regionalnih procesa, poput procesa Brdo-Brioni. Naročito je važno to što su svi učesnici ponovo potvrdili svoje opredeljenje da ne blokiraju jedni druge na putu ka Evropskoj uniji", navodi se u odgovoru.

Evropska komisija je obezbedila značajan prilog konkretnim aktivnostima usaglašenim na Samitu u Trstu, a naročito u pogledu sedam Projekata konkektivnosti, Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF) i Regionalnog ekonomskog akcionog plana.

U kontekstu kreiranja dinamičnijeg investicionog ambijenta na Zapadnom Balkanu, Evropska komisija je najavila dodatno finansiranje radi unapredjenja preduzetničkog kapaciteta i novih mogućnosti finansiranja kompanija u regionu, dodali su Mogerinijeva i Han.

XS
SM
MD
LG