Dostupni linkovi

Nervoza na berzama posle nove nuklearne probe Severne Koreje


Indeksi na svetskim berzama danas većinom beleže gubitke usled rasta geopolitičkih tenzija posle nove nuklearne probe Severne Koreje.

Dok su indeksi u crvenom, raste vrednost zlata i japanskog jena, koji se smatraju sigurnim utočištima za investicije, preneo je Blumberg.

Beća kuća je saopštila da su SAD spremne da upotrebe nuklearne kapacitete u slučaju da Severna Koreja nastavi da ih ugrožava ili ugrožava njihove saveznike. Severna Koreja saopštila je juče da je izvela šestu nuklearnu probu uspešnim testiranjem hidrogenske bombe koja bi mogla da bude bojeva glava za interkontinentalni balistički projektil.

Tenzije su se prelile i na Kinu - američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da SAD razmatraju novi paket ekonomskih sankcija Severnoj Koreji, što uključuje zemlje koje posluju s Pjongjangom. Kina je reagovala ocenom da je neprihvatljiva i nepravedna Trampova pretnja da će prekinuti trgovinu sa zemljama koje posluju sa Severnom Korejom.

Glavni evropski indeksi - nemački indeks DAX, francuski CAC 40 i britanski FTSE 100 - u padu su od oko 0,3 odsto.

Japanski Nikei 225 je pao 0,9 odsto, južnokorejski Kospi 1,2 odsto, hongkonški Hang Seng 0,9 odsto, dok je šangajski kompozitni indeksporasto 0,4 odsto.

Cena referentna američke nafte, prema podacima Blumberga, porasla je za 0,1 odsto na 47,3 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 0,7 odsto na 52,4 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG