Dostupni linkovi

Lider Severne Koreje 'prati poteze SAD'


Vojna parada u Pjongjangu, april 2017.
Vojna parada u Pjongjangu, april 2017.

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un (Kim Jong-un) je upoznat sa planom o ispaljivanju projektila na područje američke teritorije Guam, objavili su državni mediji Severne Koreje – preneo je BBC.

Međutim, u tom izveštaju se navodi da će se pre odluke o eventualnom lansiranju raketa Severne Koreje "pratiti poteze Sjedinjenih Država".

Državna novinska agencija KCNA izvestila je da je Kim Džong Un "dugo proučavao plan" i razmatrao ga sa visokim vojnim zvaničnicima. Precizirano je i da komandant severnokorejskih strateških snaga sada čeka naređenja pošto su, kako se navodi, "zaokružene pripreme za vatreno dejstvo na Guam".

Značajno je međutim to što se, kako uviđa BBC, u izveštaju državnih medija navodi da će Severna Koreja pratiti poteze SAD-a pre donošenja bilo kakve odluke – što se tumači kao vid usporavanja u provokativnoj retorici.

Takav stav izražen je nakon upozorenja ministra odbrane SAD-a Džejmsa Matisa (James Mattis) da bi bilo kakav napad brzo mogao prerasti u rat. "Ako Pjongjang ispali projektil na Guam – onda igra počinje", rekao je Matis.

Matis je u izjavi novinarima naveo da će američka vojska braniti zemlju "od bilo kog napada u bilo koje vreme i od bilo koga", uveravajući oko 160.000 meštana Guama da su sigurni i da će bilo kakav eventualni ispaljeni projektil biti oboren.

Prošle nedelje Severna Koreja je izdala upozorenje da će ispaliti četiri projektila u more oko teritorije Guama gde su stacionirane američke vazdušne i pomorske snage.

Južna Koreja i Kina – najbliži saveznik Severne Koreje, se od tada zalažu za stišavanje tenzija i rešavanje problema diplomatskim putem.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in (Moon Jae-in) izjavio je u utorak da Sjedinjenje Države ne bi trebalo jednostrano da reaguju na Korejskom poluostrvu – napominjući da je pre bilo kakve vojne akcije najvažniji dogovor.

Kineski šef diplomatije je, pak, u ponedeljak ponovio svoj predlog u javnosti predstavljen kao "suspenzija za suspenziju": Severna Koreja bi prekinula raketne probe, dok bi SAD i Južna Koreja zamrzle izvođenje zajedničkih vojnih vežbi.

XS
SM
MD
LG