Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fokus Grabar Kitarovićeve na Srbiji i BiH, moguća poseta Vučića


Bosnia and Herzegovina - Sarajevo - President of Croatia Kolinda Grabar-Kitarovic during the press conference in Sarajevo. 03Mar2015.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će u predstojećem periodu fokus u spoljnoj politici usmeriti ka odnosima sa Srbijom i BiH, a u oktobru namerava da poseti Rusiju, objavio je izvor iz njenog kabineta, prenosi "Hina".

Isti izvor je naveo da postoji mogućnost da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dođe u službenu posetu Hrvatskoj.

Hina podseća da su srpski mediji nedavno najavili, pozivajući se, takođe, na hrvatske diplomatske izvore, da će Vučiću stići poziv da do kraja godine ode u zvaničnu posetu Hrvatskoj.

U kabinetu hrvatske predsednice naglašavaju da ta poseta Vučića nikako neće biti protokolarna nego sadržajna.

Navodi se da sredinom oktobra Grabar Kitarovićeva putuje u Moskvu na sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Izvor Hine je kazao da to ne znači odustajanje od hrvatske podrške Ukrajini na njenom putu integracija, ali da je nužno održavati odnose sa Rusijom.

Zbog tih aktivnosti Grabar Kitarovićeva neće sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ići u Njujork na Generalnu skupštinu UN, iako je to bilo planirano.

U pogledu odnosa sa BiH, izvori iz kabineta predsednice Hrvatske naglašavaju nužnost reforme izbornog zakona, i nastavak evropske integracije, što je brana protiv jačanja islamskog radikalizma u toj zemlji za koji već postoje brojni pokazatelji.

XS
SM
MD
LG