Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin: Korejsko poluostrvo na ivici šireg sukoba


RUSSIA -- Russian President Vladimir Putin gestures at an open class as part of the Proyektoriya career guidance forum for young people, in Yaroslavl, September 1, 2017

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Severne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog, da bi se izbegao "sukob širih razmera" na Korejskom poluostrvu.

"Probleme regiona treba rešavati samo direktnim dijalogom svih uključenih strana bez prethodnog uslovljavanja", naveo je Putin u saopštenju objavljenom uoči samita zemalja BRIKS-a, koji se održava od 3. do 5. septembra u Kini.

Putin je rekao da provokacije, pritisci i vojna i uvredljiva retorika, dovode do ćorsokaka i dodao da verovanje da će se samo pritiscima zaustaviti nuklearni i balistički program Pjongjanga "pogrešno i uzaludno".

Ruski predsednik je ocenio da se Korejsko poluostrvo trenutno nalazi na "ivici sukoba širih razmera" i ponovo pozvao da se podrži mapa puta koju su predložili Moskva i Peking za smirivanje krize.

Moskva i Peking više puta su predložili dupli moratorijum, istovremeni prekid ispaljivanja severnokorejskih nuklearnih i balističkih raketa s jedne strane i prekid zajedničkih američko-južnokorejskih manevara s druge strane.

XS
SM
MD
LG