Dostupni linkovi

Lavrov: Za tango je potrebno dvoje


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva ispituje zahtev SAD za zatvaranje tri diplomatske misije u Sjedinjenim Državama i da će odgovoriti nakon što ga prouči.

"Tek kasno sinoć smo dobili detaljnu diplomatsku notu, proučavamo je i odgovorićemo čim se analiza završi", rekao je Lavrov 1. septembra.

Lavrov je to saopštio manje od 24 sata nakon što je američki Stejt department odredio krajnji rok za zatvaranje ruskog konzulata u San Francisku i dve diplomatske zgrade u Vašingtonu i Njujorku koje su korišćene kao ruska trgovinska predstavništva.

Odgovor SAD usledio je posle ruskog naloga od 28. jula da Sjedinjene Države do 1. septembra smanje broj diplomatskog osoblja u Rusiji do 455 ljudi.

Ruski zvaničnici saopštili su da je taj zahtev bio odgovor Moskve na američki zakon o jačanju sankcija protiv Rusije zbog problema koji uključuju njeno navodno mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Lavrov je optužio Sjedinjene Države za razmenu kaznenih diplomatskih koraka, izbegavši, međutim, da optuži predsednika Donalda Trumpa i njegovu administraciju. Umesto toga prst je upro na bivšeg predsedniku Baracka Obamu i dodao da Rusija želi bolje odnose da SAD.

"Nismo mi već je Obamina administracija izazvala celu razmenu sankcija s ciljem podrivanja odnosa Rusije i Sjedinjenih Država, sprečavajući Trumpa da preduzme konstruktivne inicijative na početku svog predsedavanja i otežavajući koliko god je mogla ispunjavanje njegovih izborih obećanja o potrebi izgradnje normalnih odnosa sa Rusijom ", rekao je Lavrov.

„Moskva ne traži svađu sa Sjedinjenim Americkim Državama i uvek će biti prijateljski nastrojena prema američkom narodu, ali za tango je potrebno dvoje, a zasad, po mom mišljenju, naši americki partneri iznova igraju individualni brejkdens“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, obraćajući se studentima Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose.

XS
SM
MD
LG