Dostupni linkovi

Ukrajina deportuje rusku novinarku


Novinarka Ana Kurbatova koju vlast u Kijevu optužuju za antiukrajinsku propagandu
Novinarka Ana Kurbatova koju vlast u Kijevu optužuju za antiukrajinsku propagandu

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) će deportovati rusku novinarku iz Kijeva po optužbi za širenje antiukrajinske kampanje, javlja Rojters.

"Ruska propagandistkinja Ana Kurbatova biće na silu vraćena u Rusiju. To će biti učinjeno prema svakome ko diskrediruje Ukrajinu”, napisala je na Fejsbuku Olena Gitljanska, portparolka SBU.

Ona nije želela da odgovori na pitanje Rojtersa da li je i kako Kurbatova pritvorena.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas Ukrajinu za otmicu ruskog novinara, rekavši da se radi o "namernoj provokaciji" ukrajinske službe bezbednosti i nacionalističkih radikala.

Ruska državna TV “Kanal 1”, za koju Kurbatova radi, objavila je da su je nepoznati napadači na silu ugurali u auto i odvezli, te da je dobijala pretnje od ljudi kojima se nisu sviđali njeni izveštaji.

U međuvremenu, OEBS je apelovalo na Ukrajinu da prekine sa deportacijom stranih novinara.

"Pozivam Ukrajinu da prekine sa hapšenjem i deportacijom stranih novinara", rekao je predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir.

Ukrajinska služba bezbednosti je saopštila u utorak da nije dozvolila ulazak u zemlju dvojici španskih novinara zbog njihovog izveštavanja o ratu u Donbasu, što su medijske organizacije okvalifikovale kao napad na slobodu govora.

Masovno curenje ličnih podataka o novinarima u 2016. u Ukrajini dodatno su pojačali zabrinutost da vlasti u Kijevu izneveravaju obećanja o poboljšanju transparentnosti nakon proevropske pobune 2013-14. godine.

Ime Kurtabove je objavljeno na sajtu “Mirotvorec” kao novinarke koja širi antiukrajinsku propaganda. Ovaj sajt je okvalifikovan kao odgovoran za curenje ličnih podataka novinara, prenosi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG