Dostupni linkovi

Komesar UN: Tramp ugrožava slobodu medija


Komesar UN za ljudska prava Zeid Rad Al Husein
Komesar UN za ljudska prava Zeid Rad Al Husein

Kritike američkog predsednika Donalda Trampa na račun novinara predstavljaju napad na slobodu medija i mogu izazvati nasilje nad poslenicima sedme sile, izjavio je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein.

Zeid Raad al Husein, koji je jordanski princ, rekao je da Trampova ponovljena kritika američkih informativnih kuća kao što su Nju Jork Tajms, Vašington Post i Si-En-EN predstavlja "podsticaj drugima da napadnu novinare".

"Nije potrebno ništa preuveličavati da se vidi šta bi moglo da se dogodi novinarima", rekao je on.

On je ukazao i da je američki predsednik izrekao zabrinjavajuće komentare na račun žena, Meksikanaca i muslimana.

Za sada nema reakcije Bele kuće na sve rasprostranjenije kritike često ponavljanog Trampovog stava o “lažnim medijima” kao i drugih izjava i odluka, prenosi Rojters.

“Stvarno je neverovatno kada kada pomislite da sloboda štampe koja je, ne samo kamen temeljac Ustava SAD već i u praksi štiti godinama, sada na udaru predsednika”, kazao je Zeid.

Tramp je prošle sedmice kritikovao novinare, nazvavši ih “nepoštenim ljudima”. Američki predsednik je kritikovao njihov praćenje skupa belih supremasista i incidenata u Šarlosvilu i reakcije na njegov komentar da su za nasilje odgovorne “mnoge strane”.

Nacistički pozdravi, svastika, antisemitske i rasističke uvrede na račun Afroamerikanaca “nemaju mesta u SAD ili bilo drugde”, kazao je Zeid.

XS
SM
MD
LG