Dostupni linkovi

Tramp osudio rasno nasilje belih ultradesničara


Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017.
Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017.

Američki predsednik Donald Tramp osudio je u ponedeljak nasilje belih ultradesničara koji su na skupu u Virdžiniji prošlog vikenda izazvali nasilje u kome je poginula jedna osoba.

"Rasizam je zlo i oni koji su izvršili nasilje u njegovo ime su kriminalci i razbojnici, uključujuči Kju-kjus klan, neonaciste, bele supremasiste i ostale grupe koje šire mržnju koja je odvratna prema svemu što je mi smatramo dragim kao Amerikanci”.

Svi koji su radili protiv zakona i počinili nasilje zbog netrpeljivosti, snosiće odgovornost, istakao je Tramp dodajući da nema mesta u SAD za mržnju i netrpeljivost.

Tramp: U SAD-u nema mesta za mržnju i netrpeljivost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

“Institucije za zaštitu zakona neće štedeti resurse u odbrani i zaštiti američkih građana”, naglasio je američki predsednik koji je pod žestokim pritiskom demokrata i republikanaca zbog mlake reakcije u subotu na nasilje u Virdžiniji kada je izjavio da su “mnoge strane” involvirane, odnosno odgovorne za incident ne pominjući konkretno ultradesničare, podseća Rojters.

Okupljanje nekoliko stotina belih nacionalista u Virdžiniji u subotu imalo je tragičan epilog kada je pripadnik radikalne desnice automobilom uleteo u demonstrante na antirasističkom skupu u kojem je stradala jedna devojka i oko 20 osoba povredjeno.

Bela kuća je saopštila u nedelju da se Trampova osuda nasilja tokom okupljanja belih nacionalista odnosila i na Kju-kjus-klan i pripadnike neonacističkih grupa.

Demokrate i republikanci su kritikovali Trampa što je predugo čekao da kritikuje nasilje kao i da nedvosmisleno odbaci marš ultradesničara koji su izazvali nasilje.

Predsednik SAD danas je na jedan dan prekinuo godišnji odmor i vratio se u Vašington na razgovore sa zvaničnicima Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa (FBI).

XS
SM
MD
LG