Dostupni linkovi

Marković: Ako se desilo puko prepisivanje neko će snositi konsekvence


Duško Marković, crnogorski premijer

Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je da će biti konsekvenci za slučaj prepisivanja dijela predmetnih programa iz hrvatskih kurikuluma, afere koja već danima potresa crnogorsku javnost.

"Ako se desilo puko prepisivanje neko će snositi konsekvence", poručio je Marković i dodao da taj slučaj ne može ugroziti reformu.

Vlada je, kaže zatražila od Ministarstva prosvjete informaciju o tom slučaju i očekuju detalje od njih kao i to da se to pitanje nađe vrlo brzo na Vladi. Zavod za školstvo analizira cijeli slučaj. U skladu sa svim tim daćemo jasan i nedvosmislen odgovor," kazao je on.

"Želim da istaknem da se ovo ne tiče naših reformskih politika koje su implementirane kroz zakonodavstvo koje smo usvojili.To je čista politika i to je dobro zakonodavstvo i dobra reforma. Ovo ne može ugroziti tu reformu i naša opredsjeljenja. Naravno deficit znanja je prisutan svuda i mi moramo koristiti uporedna iskustva onih koji imaju veći nivo znanja i praktična iskustva. Sjećate se da kada smo radili Zakon o tužilaštvu da smo koristili iskustva Slovenije, Hrvatske, Slovačke, da nam je u kreiranju tog modela pomagala EU i UNDP. Uporedna iskustva se podrazumjevaju kada se kreira politika ali ako se desilo puko prepisivanje onda će za to neko morati da snosi konsekvence," rekao je Marković.

Provjerom navoda hrvatskih eksperata da su crnogorske kolege prepisale dio rješenja iz njihovih obrazovnih programa, bez prethodnih konsultacija i zahtjeva, baviće se i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

U ponedjeljak su ostavke dali članovi Komisije koja je radila program Fizičkog vaspitanja i obrazovanja za devet razreda osnovne škole, koji je, prema dosadašnjim analizama, najviše sporan.

XS
SM
MD
LG