Dostupni linkovi

Netanjahu Guterešu: Iran gradi fabrike raketa u Siriji i Libanu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da Iran gradi fabrike za proizvodnju preciznih navođenih raketa u Siriji i Libanu.

Netanjahu je takođe kritikovao odnos UN prema Izraelu, optuživši svetsko telo da nije sprečilo krijumčarenje oružja proiranskom šiitskom Hezbolahu u Libanu, prenela je agencija Asošiejted pres.

Pred njihov sastanak u Jerusalim, Netanjahu je optužio Iran da pretvara Siriju "u bazu vojnog utvrđenja kao deo svog objavljenog cilja da uništi Izrael".

"Takođe gradi mesta za proizvodnju precizno navođenih raketa u tom cilju i u Siriji i Libanu.To je nešto što Izrael ne može da prihvati. To je nešto što UN ne bi smele da prihvate", rekao je Netanjahu, kako prenose izraelski mediji, ali nije ulazio u detalje da podupre svoje optužbe.

Gutereš je zatražio od Netanjahua da preduzme akciju da se poboljša stanje palestinske ekonomije u skladu s naporom da se oživi mirovni proces koji je u zastoju već više od tri godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Netanjahu je takođe kritikovao UN da ne reaguju na palestinski govor mržnje koji "apsurdno poriče" jevrejsku vezu s Jerusalimom.

On je aludirao na nedavnu rezoluciju agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) o Jerusalimu koja je razljutila Izrael jer, kako tvrdi ta zemlja, umanjuje vezu Svetog grada s Izraelom.

Netanjahu je ipak izrazio poštovanje prema Guterešovoj želji da "okrene novi list" u odnosima UN i Izraela.

Gutereš je odgovorio da je "kao generalni sekretar UN potpuno posvećen tome da bude nesalomiv u odnosu na pravo Izraela da postoji".

"Razumem bezbednosne brige Izraela i ponavljam da ideja ili namera ili volja da se uništi država Izrael jeste nešto potpuno neprihvatljivo iz moje parspektive", dodao je Gutereš i najavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da mirovne snage UN u južnom Libanu ispune svoju dužnost.

Generalni sekretar UN je obećao da će za vrme svog mandata naglašaviti principe jednakonsti i objektivnosti među svim zemljama članicama UN. Takođe je ocenio da su pozivi na uništenje Izraela moderni antisemitizam.

"Siguran sam da vi rauzmete da nekada između nas i vlade Izraela ima razlike u mišljenjima kao što se dešava s drugim vladama. Znam da ćemo uvek biti pošteni u dijalogu sa državom Izrael i našim naporima da nađemo miran put u regionu, dok u ćemo u isto vreme nastavljati da osiguravamo da antisemitizam ne uspe i poštovanje za sve zemlje", rekao je generalni sekretar UN u Jerusalimu.

Ovo je prva poseta Guteresa Izraelu otkako je na funkciji generalnog sekretar UN. On će sutra posetiti Zapadnu obalu, a u sredu pojas Gaze.

XS
SM
MD
LG