Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Bruxellesu treća runda pregovora o Brexitu


David Davis i Michel Barnier

U Bruxellesu danas počinje treća runda pregovora o istupanju Velike Britanije iz Europske unije (Brexit), sastankom britanskog ministra za Brexit Davida Davisa i pregovarača EU Michela Barniera.

Velika Britanija bi trebalo napustiti EU krajem marta 2019., dvije godine pošto je britanska premijerka Theresa May 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja – sudbini europskih državljana u Velikoj Britanijiinakon Brexita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i financijama, odnosno iznosu financijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora odnosit će se na buduće trgovačke veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa između decembra 2017. i proljeća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizira do oktobra 2018. i onda ostaje period od šest mjeseci, do marta 2019. kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i uslijedi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 posto izašlih birača odlučila da izađe iz Unije.

Prema najnovijim anketama 53 posto Britanaca bi željelo izjasniti se o konačnom sporazumu o Brexitu.

Prva runda pregovora održana je 19. juna, a druga 17. jula. Treća runda, koja počinje danas, treba da traje do četvrtka.

XS
SM
MD
LG