Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han: Nije bilo potrebe za reakcijom EU u sporu Beograda i Skoplja


Gradjane često nerviraju stalni zahtevi iz EU ali su ti zahtevi korisni za njih: Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pohvalio je danas Srbiju i Makedoniju zbog rešavanja spora tolikom brzinom da "EU nije imala vremena da reaguje i da nije bilo potrebe za reakcijom".

Srbija je prošle nedelje povukla svo osoblje iz ambasade u Skoplju ali je ono vraćeno i ponovo počelo sa redovnim aktivnostima.

Han je na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Draču rekao da je ekonomska saradnja u regionu jedan od motora priključenja regiona EU i da ona pomaže državama da poboljšaju život svojih gradjana.

Prema njegovim rečima, "gradjane često nerviraju stalni zahtevi iz EU ali su ti zahtevi korisni za njih".

On je naveo da je na regionalnom samitu u Trstu dogovoreno produbljivanje ekonomskih veza i da je sada na redu implementacija dogovora.

Han je kao primer važnosti regionalnih ekonomskih veza naveo da je izvoz iz zemalja zapadnog Balkana u EU udvostručen u prethodnih 10 godina dok je razmena medju državama zapadnog Balkana ostala na istom nivou.

On je izjavio da je interes EU da sve zemlje regiona što pre postanu članice Unije ali da je za to neophodno sprovesti brojne mere.

Posebna pažnja na neformalnom sastanku premijera zapadnobalkanske šestorke u Draču bila je posvećena sprovodjenju akcionog plana od 115 tačaka o produbljivanju regionalne ekonomske saradnje, koji je usvojen na samitu u Trstu u julu.

XS
SM
MD
LG