Dostupni linkovi

Japan pojačao sankcije protiv Severne Koreje


Tokio
Tokio

Japan je danas objavio da pojačava sankcije protiv Severne Koreje zamrzavanjem imovine kineskih i namibijskih kompanija osumnjičenih da trguju sa Pjongjangom u cilju zaustavljanja severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Tokio je ovaj korak preduzeo par dana nakon što su SAD uvele sankcije za 10 organizacija i šest osoba poreklom iz Kine i Rusije koje su optužene da su uvozom uglja finansijski pomagali Severnu Koreju.

"Nastavićemo da snažno guramo Severnu Koreju u pravcu denuklearizacije. Sad je trenutak da pojačamo pritisak", naveo je portparol japanske vlade Jošihide Suga.

Na meti su se našle četiri kineske i dve namibijske kompanije kao i dva pojedinca.

Japanski mediji pišu da je u krizi ključna uloga Kine, najbližeg saveznika vlade u Pjongjangu, dok je Namibija u poslednjih nekoliko godina ojačala veze sa Severnom Korejom.

Projektili za sijanje napetosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Tokio je već uveo slične mere protiv ljudi i firmi povezanih sa nabavkom sirovina i istraživanjima za severnokorejski nuklearni i raketni program. Poslednji paket, s kraja jula, ticao se pet kompanija i devet pojedinaca.

SAD i njeni saveznici, pre svega Japan i Južna Koreja, na oprezu su otkako je Pjongjang u julu izvršio dva testa interkontinentalnih raketa.

Napetost je posebno porasla kada je predsednik SAD Donald Tramp početkom avgusta zapretio Severnoj Koreji "vatrom i besom", na šta je severnokorejski lider Kim Džong Un obećao lansiranje raketa ka vodama oko američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Sve rakete Severne Koreje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

XS
SM
MD
LG