Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stoltenberg optužio Rusiju za podrivanje sigurnosti u Evropi 


Generalni sekretar NATO-a u junu je posjetio Kijev

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Rusiju da agresivnim ponašanjem podriva stabilnost i sigurnost" u Evropi.

"Aktivno smo radili na sklapanju strateškog partnerstva s Rusijom još od Drugog svjetskog rata. Međutim, agresivno ponašanje Rusije podrivalo je sigurnost i stabilnost u Evropi", izjavio je generalni sekretar NATO-a na odbrambenom i mirovnom skupu u Italiji.

Stoltenberg je opisao rusku "nelegalnu aneksiju Krima" kao "prvi put od Drugog svjetskog rata da je teritoriju evropske zemlje silom otela druga država".

"Rusija nastavlja da destabilizira istočnu Ukrajinu. To je sukob u kome je skoro 10.000 Ukrajinaca poginulo i enormno je promjenio sigurnosni kontekst", kazao je.

Čelnik NATO-a izjavio je, međutim, da ne traži konfrontaciju s Rusijom i da snažno vjeruje u dijalog.

Pobuna iz 2014. godine proruskih snaga u istočnoj Ukrajini i ruska aneksija Krima zategnuli su veze sa Zapadom do kranjih granica, prenosi AFP.

U reakciji na ta dešavanja, NATO je ojačao prisustvo u istočnoevropskim zemljama koje su sada njegove saveznice iako je njima svojevremeno vladala Moskva.

Alijansa je razmjestila multinacionalne bataljone u Estoniju, Latviju, Litvaniju i Poljsku, nastojeći da ih uvjeri da neće biti prepuštene same sebi u slučaju nove krize.

XS
SM
MD
LG