Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN pozvale na humanitarnu pauzu u Raqqi 


Amnesty: U kampanji međunarodne koalicije na protjerivanju militanata iz Raqqe ubijeno na stotine civila

Ujedinjene nacije pozvale su danas na humanitarnu pauzu koja bi omogućila da oko 20.000 blokiranih civila napuste sirijski grad Raqqu i zatražile su od koalicije pod američkim vodstvom da prekine zračne udare koji su izazvali brojne civilne žrtve.

Amnesty International saopštio je danas da je u kampanji koalicije pod američkim vodstvom na protjerivanju militanata "Islamske države" iz Raqqe ubijeno na stotine civila, a oni koji su preostali suočeni su s još većim rizikom dok se borbe intenziviraju u završnim fazama.

"Kada je u pitanju Raqqa, danas urgiramo na članove humanitarne radne grupe da učine sve što je u njihovoj moći da omoguće ljudima da pobjegnu iz Raqqe", izjavio je humanitarni savjetnik Un-a za Siriju Jan Egeland, novinarima u Ženevi.

"Brodovi na Eufratu ne smiju se napadati, ljudi koji odlaze ne mogu biti u riziku od zračnih udara dok napuštaju grad", kazao je.

"Sada je vrijeme da razmišljamo o mogućnostima, pauzama ili ostalim načinima na koje bi mogli urediti bijeg civila, svjesni da će borci 'Islamske države' dati apsolutno sve od sebe da ih koriste kao živi štit", izjavio je Egeland.

Humanitarne pauze dogovorene su između zaraćenih strana u decembru prošle godine kako bi se omogućila evakuacija civila iz istočnog Aleppa pod pobunjeničkom kontrolom, saopćio je Egeland.

On je, međutim, dodao da Ujedinjene nacije nemaju nikakvog kontakta s militantima "Islamske države" koji kontroliraju Raqqu od 2014. godine, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG