Dostupni linkovi

Mattis u Kijevu: SAD neće prihvatiti rusku aneksiju Krima


Jim Mattis
Jim Mattis

Sjedinjene Države neće prihvatiti rusku aneksiju Krima, poručio je američki ministar odbrane Jim Mattis danas u Kijevu.

"Uprkos poricanjima Rusije, mi znamo da oni žele da prkrajaju međunarodne granice silom, podrivajući suverene i slobodne države Evrope", rekao je Mattis, na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

On je podsjetio da je "Rusija založila svoju reputaciju kada je prihvatila Sporazum o prekidu vatre iz Minska koji je zahtijevao trenutni prekid vatre, povlačenje sveg teškog naoružanja i dodjelu neograničenog pristupa Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u skladu sa sporazumom iz Minska".

Porošenko je u razgovoru s Matisom tražio da se na istok Ukrajine pošalju mirovnjaci Ujedinjenih nacija, što je Rusija odmah odbacila.

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini saopštili su danas da će od 25. avgusta poštivati prekid vatre koji počinje novom školskom godinom, a koji je predložio ukrajinski predsjednik.

Separatistički lider Denis Pušilin objavio je na glavnom sajtu separatista da su njegovi borci "podržali stabilan i univerzalni prekid vatre duž linije za kontakt" u Donbasu.

XS
SM
MD
LG