Dostupni linkovi

Nacionalista se predao policiji zbog upotrebe biber-spreja u Virdžiniji


Američki ultradesničari i rasisti u Šarlotsvilu
Američki ultradesničari i rasisti u Šarlotsvilu

Beli suprematista koji je u samoodbrani poprskao biber-sprejom demonstranta tokom protesta desničara u kampusu Univerziteta Virdžinija, predao se policiji.

Policija je kasno sinoć saopštila da je Kristofer Kantvel iz Kina, u Nju Hempširu priveden u policijsku stanicu u Linburgu u Virdžiniji, odakle će biti prebačen u Šarlotsvil.

Kantvel je optužen za nelegalno korišćenje suzavca i za nanošenje povreda "kaustičnim supstancama", eksplozivom ili vatrom.

Šarlotsvil: Automobilom na protvnike ultradesničara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00



On je priznao da je poprskao učesnika kontramitinga biber-sprejom tokom protesta 11. avgusta, dan pre protesta u Šarlotsvilu. Tvrdi da je to učinio u samoodbrani i da je jedina druga opcija bila "da mu razbije zube".

Skup ekstremnih desničara u Univerzitetu Virdžinija održan je u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju, komandanta Konfederacije tokom Američkog gradjanskog rata.

Dan kasnije tokom desničarskog protesta u Šarlotsvilu poginula je 32-godišnja žena kada je automobil uleteo u masu učesnika kontramitinga. Tokom nadgledanja skupa poginula su i dva policajca pošto se njihov helikopter srušio.

Statua generala Stonvela Džeksona prekrivena crnim platnom u Šarlotsvilu
Statua generala Stonvela Džeksona prekrivena crnim platnom u Šarlotsvilu



Spomenik generalu Robertu Liju, kao i spomenik generalu Tomasu Džeksonu, takodje u Šarlotsvilu, danas su prekriveni crnom ceradom.

Spomenici se nalaze u dva gradska parka blizu centra grada.

Gradske vlasti su odlučile da prekriju spomenike u znak žalosti zbog smrti žene u neredima.

XS
SM
MD
LG