Dostupni linkovi

Mektić: Osoba bliska IDIL-u otkrivena i deportirana iz BiH


Dragan Mektić , ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić , ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na današnjoj konferenciji za medije govorio je o terorizmu i požarima, zaključivši da ni u jednoj, ni u drugoj oblasti Bosna i Hercegovina nije sigurna.

Istaknuo je da su sigurnosne snage sinoć otkrile osobu koja je s lažnim motivima pokušala ući u Bosnu i Hercegovinu, te da je ta osoba deportirana iz BiH.

"Došli smo do informacija da je ta osoba bliska IDIL-ovim strukturama. Rano jutros je vraćena iz Bosne i Hercegovine. On je po opredjeljenju sklon terorizmu, ne vjerujemo u njegove dobre namjere, vjerujemo da je ovdje došao da svoj boravak iskoristi za neku terorističku aktivnost " kazao je Mektić.

Rekao je da terorizam ne miruje, već produbljuje način svog djelovanja i mijenja način svog rada.

"Terorizam postaje sve veća opasnost širom svijeta, a nije bezopasan ni kod nas s obzirom na naše recidive iz prošlosti", kazao je Mektić.

Dodao je da u Bosni i Hercegovini postoji problem ekstremizma, te da moraju raditi na drugom procesu, a riječ je o deradikalizaciji.

Mektić se osvrnuo i na neodgovornost države i društva glede prijetnji požara, koji nanose ogromnu štetu.

Istaknuo je da se požari ne smiju politizirat , te da je važnostvarati jedan zajednički sistem prevencije , “ a kada dođe do požara da se možemo odgovorno ponašati da spasimo naše građane", poručio je Mektić.

XS
SM
MD
LG