Dostupni linkovi

SAD uvele nove sankcije Rusiji i Kini zbog Sjeverne Koreje


SAD uvele su nove ekonomske sankcije protiv serije ruskih i kineskih kompanija te pojednicima, optuženim da pomažu režimu Sjeverne Koreje u njihovom balističkom i nuklearnom programu.

Ministarstvo finasija SAD objavilo je nove mjere u utorak, uz obrazloženje da su sankcije namijenje daljoj izolaciji Pjongjanga.

Lista sankcionisanih uključuje šest kineskih kompanija, jednu rusku kompaniju i četri ruska pojedinca, kao i građevinske kompanije sa sjedištem u Africi i dvije kompanije čije je sjedište u Singapuru i koje navodno prodaju naftu Sjevernoj Koreji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finasija, radi pomaganja razvijanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje pomenute kompanije su pomogle "olakšavanju izvoza radnika i omogućile sankcionisanim sjevernokorejskim entitetima pristup na američka i međunarodne financijska tržišta".

Minsitarstvo finasija nije dalo dalje obrazloženje ove konstatacije ipak sjeverokrejski radnici godinama su korišćeni u ruskoj drvnoj industriji i u drugim poslovima izvlačenja prirodnog bogatsva u Sibiru bez znanja lokalnih vlasti.

Cilj je blokirati bilo koja sredstva koja takve kompanije možda imaju u američkim bankama, odnosno zabraniti im bilo kakave transakcije sa tim institucijama.

Kao i prethodne američke administracije i predsjednik Donald Trump se muči kako da odgovori na sve brže rastuće sofisticrani nukelrni program Sjeverne Koreje i upornu ratobornost.

Trump je nedavno prijetio "vatrom i bijesom" protiv Pjongjanga, što je retorika koja je uzmemirila mnoge posmatrače na istoku Azije.

XS
SM
MD
LG