Dostupni linkovi

Kazna Johnson & Johnson-u 417 miliona dolara zbog rizičnog pudera


Sud u Los Anđelesu naložio je kompaniji “Džonson i Džonson“ (Johnson & Johnson) da plati 417 miliona dolara odštete jednoj ženi koja tvrdi da je dobila rak jajnika zbog upotrebe proizvoda ove kompanije kao što je talk bebi puder za žensku higijenu.

Sud je presudio u korist Eve Ečeverije (Echeverria) zaključivši da “Džonson i Džonson“ nije na odgovarajući način upozorio potrošače na rizik od ove vrste proizvoda.

Ovo suđenje je usledilo nakon nekoliko procesa u Misuriju po istoj optužnici u kojima je presuđeno da poznata kompanija mora da plati više od 300 miliona dolara odštete.

“Žalićeno se na današnju presudu zato što se rukovodimo naučnim metodama koje potvrđuju da naš bebi puder bezbedan”, saopštio je “Džonson i Džonson“.

Advokati Eve Ečeverije su optužili kompaniju sa sedištem u Nju Džersiju zbog ohrabrivanja žena da koriste njene talk proizvode uprkos tome što već godinama razne studije ukazuju na povezanost raka jajnika i genitalne upotrebe ovog talka. Istovremeno, “Džonson i Džonson“ ističe da različite studije kao i federalne agencije poput američke administracije za ishranu i lekove nisu pronašle bilo kakav dokaz da su talk proizvodi kancerogeni.

XS
SM
MD
LG