Dostupni linkovi

Obeležena 25. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama


Na Korićanskim stijenama na Vlašiću danas je u provaliju bačeno dve stotine ruža u znak sećanja na 200 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koje su pripadnici srpskih snaga u BiH streljali 1992. godine, a potom njihova tela bacilli u provaliju.

Na tom mestu danas su se okupili članovi porodica ubijenih, preživeli i članovi Saveza logoraša u BiH, kao i predstavnici boračkih organizacija i političkog i verskog života, prenosi Beta.

Pripadnici Interventnog voda prijedorske policije su u avgustu 1992. godine dovezli oko 220 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, zatočenih u logorima Omarska i Trnopolje, i streljali ih na Korićanskim stijenama.

Dvanaest logoraša je preživelo, a još se traga za 80 odsto skeletnih ostataka, jer su tela ubijenih logoraša prebačena i zakopana na drugim lokalitetima.

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da je sve "što je počinjeno u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu urađeno sistemski".

"Moramo znati da je sve ono što je počinjeno u agresiji na Bosnu i Hercegovinu počinjeno od strane jednog sistema, koji je želeo stvoriti Veliku Srbiju, podeliti Bosnu i uništiti Bošnjake. Nemojte to zaboraviti i nemojte da vas ubede da je to bilo nešto drugo", kazao je Salkić, obraćajući se okupljenima na Korićanskim stijenama.

Za zločin na Korićanskim stijenama osuđeno je 11 Srba na kaznu od ukupno 200 godina zatvora.

Pred Haškim tribunalom i Sudom BiH za taj zločin su osuđeni Darko Mrđa, Damir Ivanković, Gordan Đurić, Ljubiša Četić , Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković, Željko Stojnić, Saša Zečević, Marinko Lepoja i Radoslav Knežević.

XS
SM
MD
LG