Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija: Sledićemo EU u glasanju o ulasku Kosova u UNESKO


Vlada Makedonije

Makedonija će, kada je reč o glasanju za članstvo Kosova u Unesku, imati u vidu pozicije većine zemalja članica EU, saopšteno je iz makedonske Vlade.

Nakon odluke Beograda da povuče personal iz Ambasade u Skoplju, iz makedonske Vlade je saopšteno da Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama i da, kada postoje otvorena osetljiva pitanja, uvek sledi državne interese bazirane na principima dobrosusedstva i razvoja regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove između država.

Makedonska agencija Makfaks saznaje da je razlog povlačenja diplomata i zaposlenih iz Ambasade u Skoplju u vezi sa glasanjem za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je razlog povlačenja osoblja Ambasade u Makedoniji na hitne konsultacije u Beograd ofanzivno obaveštajno delovanje protiv određenih organa i institucija Srbije i poručio da će Beograd znati zaštititi svoje interese.

Vučić je rekao da su nadležni organi Srbije ustanovili i pružili njemu i Vladi Srbije dokaze i saznanja o "veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv određenih organa i institucija Srbije".

"Mi ćemo nastaviti da razvijamo prijateljske odnose između Beograda i Skoplja.

Naše je samo da naši ljudi budu pripreljeni i spremni. Biće verovatno i nekih promena u našem osoblju", rekao je Vučić novinarima u Bariču kod Beograda.

On je naveo da Beograd želi da zaštiti prijateljstvo između Srba i Makedonaca, te da se istovremeno prilagodi "novom okruženju koje nije bilo poznato do pre nekoliko meseci".

"Ne bi dalje u rasprave. Milim da će za sedam do 10 dana biti uobičajeno...

Mi ćemo svoje interese da zaštitimo, gradićemo dobre odnose sa Skopljem, ali moraće ti odnosi da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju", rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija čekati odluku Skoplja, ali i Podgorice i mnogih drugih u vezi sa zahtevom “samoproglašenog Kosova” o članstvu u Unesko.

Vučić je poručio da će se Beograd ponašati tako da zaštiti svoje interese, a ne ugrozi interese drugih zemalja.

"Ima tu i različitog delovanja i mešanja nekih drugih sila. Naše je da se pripremimo i zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora, ali i da zaštitimo sebe od uticaja spoljnih faktora", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je Rusija jedna od tih sila, Vučić je rekao da nije u ovom trenutku pomislio na Rusiju.

XS
SM
MD
LG