Dostupni linkovi

Policija: Napadači u Barseloni planirali više napada


Grupa od 12 terorista koja je odgovorna za napad u Barseloni, imala je 120 plinskih boca i planirala je da ih iskoristi u napadu kombijem na Rambli, saopštila je španska policija.

Policija je navela i da zna ko je vozio kombi kojim je ubijeno 13 ljudi u centru Barselone, a 120 povređeno, ali nije saopštila njegovo ime. Taj napadač je i dalje u bekstvu, precizirano je.

Šef katalonske policije Hosep Luis Trapero rekao je da je grupa planirala napad šest meseci.

Jedna osoba je u bekstvu, tela dvojica ubijenih napadača nisu identifikovana, a četvorica su uhapšena, prenosi BBC.

"Osoba koja je u bekstvu je vozač kombija. Policija zna njegov identitet, ali ga neće saopštiti", kazao je Trapero.

Španska policija je saopštila i da je pronašla tri iznajmljena kombija koja su povezana sa glavnim beguncem ćelije Islamske države koja je izvela napad u Barseloni i obližnjem letovalištu Kambrilsu.

Sva tri kombija iznajmljena su korišćenjem kreditne kartice 22-godišnjeg Junesa Abujakuba poreklom iz Maroka, a koji je osumnjičen za napad koji je izveden u četvrtak na šetalištu u Barseloni. Za Abujakubom se i dalje traga na severoistoku Španije.

Španski zvaničnik je rekao da je jedan od pronađenih kombija korišćen za napad u Barseloni.

Još jedan kombi pronađen je 70 kilometara severno od Barselone na putu ka Ripolu, gde je pronađeno treće vozilo i gde su živeli svi osumnjičeni za napad.

Policija sumnja da je ta ćelija Islamske države nameravala da napuni vozila eksplozivom kako bi izvela veliki napad, ali da je plan promenjen.

XS
SM
MD
LG