Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Barselona: Misa za žrtve napada


Službena misa za žrtve napada u Barseloni i obližnjem letovalištu Kambrilsu održana je u katedrali Sagrada Familia (Sveta porodica), remek delu Antonija Gaudija koje simboliše hrišćanstvo u Evropi.

Misi u najpoznatijoj katedrali u Barseloni prisustvovali su španski kralj Filip Šesti i kraljica Leticija, premijer Marijano Rahoj, katalonski predsednik Karlos Pučdemot i drugi zvaničnici.

Nadbiskup Barselone Huan Hose Omelja pozvao je Španiju da se ujedini u borbi za izgradnju mirnijeg sveta.

On je okupljenima pročitao telegram saučešća pape Franje koji je nazvao napade "okrutnim terorističkim aktom".

Nezavršena katedrala je posvećena hrišćanskom konceptu porodice i vere. Crkvu je počeo da gradi arhitekta Fransek del Piljar, da bi projekat 1882. potpuno preuzeo i promenio Gaudi. Katedrala bi trebalo da bude završena 2028.

U dva, najverovatnije povezana teroristička napada u španskoj pokrajini Kataloniji, u Barseloni i obližnjem letovalištu Kambrilsu, poginulo je 14 građana i petoro napadača, dok je više od 120 ljudi povređeno, od kojih neki teško.

Vozač je pobegao, a odgovornost za napad su preuzeli militanti takozvane Islamske države.

Katalonska policija je saopštila da i dalje traga za dvadesetdvogodišnjim Marokancem Junesom Abujakubom za koga se sumnja da je bio vozač kombija koji je korišćen u napadu u Barseloni.

XS
SM
MD
LG