Dostupni linkovi

Španske vlasti intenzivirale potragu za vođom islamističke ćelije


Policija na mjestu napada, Barcelona
Policija na mjestu napada, Barcelona

Španske vlasti danas su pojačale potragu za sumnjivim čelnikom ćelije islamskih ekstremista koja je izvela napade kombijem u Barceloni i u obližnjem turističkom mjestu, dok razmatraju veze među marokanskim pripadnicima ćelije.

Policija je u ranim jutarnjim satima pretražila dva autobusa u sjeverozapadnoj Kataloniji u potrazi za svim preostalim članovima ćelije.

Ništa nije pronađeno u pretragama u Gironi i Garrigasi, objavila je policija na Twitteru.

Ministar unutrašnjih poslova Juan Ignacio Zoido rekao je danas da će Španija zadržati stepen opasnosti od terorističkog napada na četvrtom nivou na petostepenoj skali. On je ocijenio i da nema opasnosti od neposrednog napada, poslije dva napada u Barceloni i Cambrilsu.

Policija je također saopćila da je danas izvela niz kontroliranih eksplozija u mjestu Alcanar, južno od Barcelone, gdje je planiran napad u iznajmljenoj kući uništenoj dan prije napada u očigledno slučajnoj eksploziji.

Vlasti su prvobitno umanjile značaj incidenta koji se desio u srijedu navečer, nazivajući ga nesretnim slučajem s curenjem gasa, ali su u petak zauzele drugačiji stav i vratile su se u subotu.

Policija vjeruje da je eksplozija u srijedu navečer, u kojoj je poginula najmanje jedna osoba i druga povrijeđena, zapravo spriječila kudikamo teži napad u kome su se trebali koristiti eksplozivi, prisiljavajući ekstremiste da izvedu "siroviji" napad vozilima umjesto toga.

Katalonska policija zatražila je u današnjem tweetu od mještana Alcanara da ne budu alarmirani kontroliranim eksplozijama.

XS
SM
MD
LG