Dostupni linkovi

Lideri Katalonije: Napad bez uticaja na referendum o nezavisnosti


Lideri Katalonije izjavili su u petak da užasni napadi u Barseloni u Kambrilsu, u kojima je poginulo 14 a ranjeno više od 130 ljudi, neće uticati na njihov plan za održavanje referenduma o nezavinosti ove regije, predviđenog za oktobar, prenosi Rojters.

Najgori teroristički napad u Španiji od ataka militanata u Madridu 2004. kada je ubijeno 191 lice, došao je u trenutku kada rastu tenzije između centralnih vlasti u Madridu i regionalnih u Barseloni.

Karles Puigdemont, predsednik Vlade Katalonije, izjavio je u petak da ne treba povezivati pitanje referendumske kampanje i terorističke napade i koristiti za ostvarivanje političkih poena.

On je kritikovao navode iz uvodnika madridskog lista „El pais“, u kome se pozivaju katalonske partije da se „vrate u realnost“ nakon poslednjih napada

„Mešati naše sadašnje prioritere, a to je reagovanje na terorističku pretnju i pažnju prema žrtvama sa bilo čim drugim – za mene je odvratno“, rekao je Puigdemont.

On je odmah nakon napada razgovarao telefonom sa španskim premijerom Marijanom Rahojom, ali su kasnije u Barseloni održali posebne sastanke sa svojim savetnicima za bezbednost.

Oni su se pojavili zajedno na konferenciji za novinare u petak, odajući utisak jedinstva. „Za nas je važno da smo u stanju da delujemo kao tim“, kazao je Rahoj.

Španski premijer je naglasio važnost jedinstva na drugoj konferenciji za novinare na kojoj je govorio sam.

U Kataloniji, bogatoj oblasti u kojoj živi 7,5 miliona ljudi, odavno postoji indipendistički pokret, koji je ojačao poslednjih godina u vreme ekonomske recesije. Ranije težnje za većom autonomijom su radikalizovani zahtevom za nezavisnošću jer snažna ekonomija Katalonije doprinosi petini bruto društvenog proizvoda Španije.

Proindependističke partije, koje kontrolišu regionalni parlament, insistiraju na održavanju referenduma uprkos snažnom protivljenju centralnih institucija u Madridu, koje ističu da je reč o nezakonitom potezu.

XS
SM
MD
LG