Dostupni linkovi

FBiH: Isplata poticaja za poljoprivredu ili blokada prometnica


Uzgoj povrća u BiH
Uzgoj povrća u BiH

Proljetni mraz i snijeg te augustovske ekstremne vrućine, odnosno suša nanijele su ogromnu štetu poljoprivredi u Tuzlanskom kantonu (TK).

Dosadašnja šteta iznosi i do 70 posto zbog čega su poljoprivrednici Vladi Federacije BiH uputili upozorenje u kojem zahtjevaju isplatu zaostalih premija u iznosu od skoro 50 milijuna KM (25 milijuna eura) i dodatnih 15 milijuna maraka (7,5 miljuna eura) pomoći, u protivnom najavljuju proteste, blokadu prometnica i Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Muhamed Halilović, predsjednik Grupacije poljoprivrednika TK, sekcije stočarstva i biljne proizvodnje kaže da je ova godina za poljoprivrednike mnogo teža nego 2012.

"Stanje je dramatično i vjerovatno je tako u cijeloj BiH. Međutim, od Vlade FBiH očekujemo da ovaj put ispoštuje odluke Federalnog parlamenta o isplati svih podsticaja vezano za ostvarenu proizvodnju u poljoprivrednoj djelatnosti. Ukoliko se to ne desi, mi smo prisiljeni na proteste upozorenja sa mehanizacijom, a onda i blokadu saobraćajnica, uključujući i željeznički saobraćaj te Međunardni aerodrom Tuzla ", upozorio je Sadik Imamović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Agro-inkubator iz Kalesije.

XS
SM
MD
LG