Dostupni linkovi

Australska senatorica u znak protesta obukla burku u parlamentu


Žena pod burkom, arhiv
Žena pod burkom, arhiv

Australska senatorica Pauline Hanson (Polin Henson) nosila je danas burku u parlamentu u okviru svoje kampanje za zabranu odjevnih predmeta koji pokrivaju čitavo tijelo, poput ove tradicijske muslimanske odjeće.

Ovaj potez dočekan je kritikama iz vlasti i muslimanske zajednice.

Hanson je sjedila na svom mjestu u parlamentu oko 20 minuta pokrivena crnom burkom, a potom ju je skinula i pozvala da ovakva odjeća bude zabranjena na javnim mjestima zbog nacionalne sigurnosti.

"Drago mi je što mogu ovo da skinem, zato što to ne pripada ovom parlamentu", rekla je Hanson u obraćanju Senatu.

Liderica ultradesničarske stranke Jedna nacija dodala je da mora biti sklonjena svaka osoba koja uđe u banku, sud ili bilo koju javnu zgradu noseći "fantomku" ili "šljem".

"Zašto to nije sluičaj sa nekim tko pokriva svoje lice i ne može biti identificiran?", upitala je Hanson.

Ona je postala poznata tijekom devedesetih po oštrom protivljenju imigraciji iz Azije, a u posljednjih nekoliko godina vodi kampanju protiv tradicijske islamske odjeće i građenja džamija. Njena stranka ima četiri senatora.

Državni tužitelj Australije (George Brandis) Džordž Brendis kritizirao je Hanson i rekao joj da zna da ona nije muslimanka i da treba biti veoma pažljiva kako ne bi uvrijedila vjerska osjećanja ostalih Australaca.

XS
SM
MD
LG