Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Avganistanu pronađene nekolike masovne grobnice


Ilustracija

Avganistanska policija je otkrila masovne grobnice u kojoj se nalaze tijela najmanje 36 žrtava nedavnog militantnog napada na jedno selo, objavili su zvaničnici.

Napad su po svemu sudeći izveili talibani i "Islamksa država" (IDIL) zajedno.

Portparol provincijske vlade Zabihulah Amani, naveo je se u jednoj grobnici u sjevernoj provinciji Sari Pul nalazi 28 tijela a u drugoj osam.

"Većina žrtava je obezglavljna" rekao je Amani, navodeći da je riječ o muškarcima, ali da se u grobnicama nalaze i tri dječaka starosti između osam i 15 godina.

Treća masovna grobnica locirana je u jednoj oblasti koja je pod kontrolom talibana, dodajući da snage bezbjednosti tragaju za drugim mogućim masovnim grobnicama.

Stanovništvo tog područja je u srijedu sahranilo neke od žrtava napada.

Kancelarija guvernera Sari Pula je navela da je potvrđena smrt najmanje 62 ljudi napada na selo Mirzavalang prošle sedmice, a da se očekuje da će broj žrtava rasti.

Istraga avganistanske nezavisne komisije za ljudska prava saopštila je da preliminiarna istraga ukazuje da su napadači talibani i grupa "Islamska država" i da su, iako inače međusobno konfrontirani u ovom slučaju djelovali zajedno.

Talibani su pak rekli da su napad izveli sami i da nijesu ubili niti jednog civila.

IDIL je u srijedu izdao saopštenje tvrdeći da su predvodili napad u kojem su ubili 54 šiitska muslimana, manjinsku grupu u Avgansitanu koja je često pod udarom "Islamske države".

XS
SM
MD
LG