Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tilerson i Matis: SAD ne traže promenu vlasti Severne Koreje


Džim Matis i Reks Tilerson

Američki ministri inostranih poslova i odbrane, Reks Tilerson i Džim Matis, izjavili su danas da SAD "ne traže" promenu vlasti Pjongjanga ili ubrzani proces ujedinjenja Korejskog poluostrva.

Tilerson i Matis su u zajedničkom uvodniku u listu Vol strit džornalu (Wall Street Journal) naveli da SAD "ne traže nikakav izgovor za prisustvo vojnika u demilitarizovanoj zoni koja predstavlja granicu između Severne Koreje i Južne Koreje, jer nemaju želju da povrede severnokorejski narod koji je već pretrpeo mnogo".

Američki zvaničnici su dodali da ne treba mešati "narod sa neprijateljskim merama vlasti Pjongjanga".

Oni su istakli da SAD preferiraju diplomatsko rešenje, pre svega uz pomoć Kine, ali su nglasali da je diplomatija “podržana vojnim opcijama”.

Dvojica američkih ministara su odali priznanje naporima UN dodajući da su SAD spremne na pregovore sa Severnom Korejom, ali da ona mora da pokaže dobru volju tako što će obustaviti nuklearne testove.

Njihov tekst je objavljen nakon što je direktor CIA Majk Pompeo ponudio uveravanja da “ne sledi ništa uskoro” u smislu sukoba sa Severnom Korejom.

Ta poruka je u suprotnosti s nedavnim izjavama američkog predsednika Donalda Trampa u kojima je pretio vojnim merama posle proba balističkih raketa Severne Koreje.

Agencija AFP ocenila je da je poruka namenjena i "smirivanju" Kine koja je bila nezadovoljna raspoređivanjem američkog antiraketnog štita u Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG