Dostupni linkovi

Kijev tvrdi da nije snabdeo Pjongjang vojnom tehnologijom


Ukrajina nije snabdela Severnu Koreju oružjem ili vojnom tehnologijom, izjavio je danas sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksandar Turčinov.

"Neki strani mediji preneli su netačnu informaciju da je (ukrajinska fabrika oružja) Južmaš dala raketnu tehnologiju Severnoj Koreji. Ta informacija je bez osnova", rekao je Turčinov.

On je dodao da Kijev severnokorejski režim smatra "totalitarnim, opasnim i nepredvidivim, i podržava sve sankcije protiv te zemlje".

Njujork tajms je ranije danas objavio, pozivajući se na analizu Međunarodnog instituta za strateške studije, da je uspeh Severne Koreje u testiranju interkontinentalnih balističkih raketa omogućen kupovinom vojne tehnologije na crnom tržištu, tačnije moćnih raketnih motora, koji najverovatnije potiču iz ukrajinske fabrike Južmaš.

Ta kupovina omogućila je Severnoj Koreji da posle brojnih neuspešnih raketnih proba izvede u julu i dve uspešne probe interkontinentalnih balističkih raketa, koje mogu da dosegnu kopno SAD, stoji u tekstu Njujork tajmsa.

Fabrika Južmaš, u ukrajinskom gradu Dnjepru, proizvodila je tokom Hladnog rata najsmrtonosnije rakete u sovjetskom arsenalu, i ostala jedan od glavnih ruskih snabdevača raketama i posle odvajanja Ukrajine.

XS
SM
MD
LG