Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Direktorat: Bez propusta u onemogućavanju leta autističnom dečaku


Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je danas da nije bilo propusta nadležnih službi kada je dečaku sa posebnim potrebama onemogućeno da avionom Er Srbije leti od Beograda do Tivta.

Kako je navedeno, Direktorat je 10. avgusta započeo vanredni inspekcijski nadzor povodom slučaja koji se dogodio 6. avgusta na beogardskom aerodromu "Nikola Tesla" prilikom registracije putnika za let JU 184, za Tivat.

Jedanaestogodišnjem autističnom dečaku, sinu istoričara Čedomira Antića, nije bilo dozvoljeno da se ukrca u taj avion kompanije Er Srbija, s obrazloženjem da ne bi uznemirio ostale putnike.

Antić je rekao da njegov sin nije otputovao na more, iako je trebalo da putuje u pratnji majke, bake i sestre, jer su supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da bi eventualno njegovo dugotrajno plakanje moglo da uznemiri ostale putnike.

Direktorat je naveo da je tokom inspekcijskog nadzora "izvršen uvid u procedure avio-prevozioca u kojima je opisan postupak koji primenjuje avio-prevozilac u slučaju prijema na let putnika sa posebnim potrebama".

"Shodno navedenim procedurama prilikom registracije putnika za let, lice koje vrši tu registraciju dužno je da izvrši preliminarnu procenu putnika za let, što je i učinjeno, a o čemu je obavešten šef smene zastupnika avio-prevozioca, koji je poštujući navedenu proceduru, zajedno sa putnikom i pratiocem otišao do dežurnog lekara na aerodromu 'Nikola Tesla", navedeno je u saopštenju.

Lekar je, kako se dodaje, uradio procenu spremnosti putnika za let i utvrdio da on nije bio spreman za let, pa je, posle procene lekara, predstavnik Er Srbije na aerodromu doneo odluku da se putniku uskrati ukrcavanje u avion.

"U toku vanrednog inspekcijskog nadzora izvršen je i uvid u zapise iz rezervacionog sistema koji koristi avio-prevozilac gde je utvrdjeno da rezervacija putnika kome je uskraćeno ukrcavanje nije sadržala informaciju da se radi o putniku sa posebnim potrebama", saopštio je Direktorat.

Istaknuto je da je vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrdjeno da je Er Srbija poštovala propisane procedure, kao i da nije bilo povrede Zakona o vazdušnom saobraćaju i Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

Direktorat je podsetio da svi putnici imaju pravo da prilikom rezervacije karata prijave putovanje i lica sa posebnim potrebama kako bi im bili omogućeni uslovi za prihvat i prioritetno ukrcavanje u avion.

Otac dečaka je najavio da će tužiti Er Srbiju.

XS
SM
MD
LG