Dostupni linkovi

Predsednici Kine i SAD razgovarali o Korejskom poluostvu


Predsednici SAD Donald Tramp i Kine Si Đinping razgovarali su o napetostima na Korejskom poluostrvu

Kineski predsednik Si Điping danas je pozvao sve strane da izbegavaju zapaljivu retoriku i akcije koje mogu da povećaju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Si je u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom rekao da su Peking i Vašington zainteresovani za denuklearizaciju Severne Koreje.

"Relevantne strane moraju da se uzdrže i izbegavaju reči i dela koje će pojačati napetosti na Korejskom poluostrvu", naveo je on.

Tramp je zahtevao od Kine da izvrši pritisak na Pjongjang zbog nuklearnog programa koji bi mogao biti usmeren protiv SAD, navodi agencija AP.

Kina je najveći trgovinski partner i izvor pomoći Severne Koreje, ali kineski zvaničnici tvrde da ne mogu primorati Pjongjang da obustavi svoj nuklearni i raketni program.

Američki predsednik Donald Tramp sinoć je najavio da će prekinuti svoj 17-dnevni radni odmor u Nju Džersiju da bi u ponedeljak održao konferenciju za medije u Vašingtonu.

On je rekao je novinarima da će održati "veoma značajan" sastanak posle kog će uslediti "velika" konferencija za za medije, ali nije otkrivao detalje.

XS
SM
MD
LG