Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sledeće nedelje razgovori o NAFTA sporazumu


Tramp (na fotografiji) je rekao da se radi o "najgorem trgovinskom sporazumu" koji su SAD ikad potpisale

Pritisci administracije američkog predsednika Donalda Trampa da se ponovo pregovara o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) dovodi Meksiko u nezgodnu poziciju i preti sistemu koji je omogućio toj zemlji da postane glavni izvoznik zbog niskih plata, slabih propisa i blizini sa SAD.

Razgovori SAD, Kanade i Meksika o NAFTA sporazumu, potpisanom 1994, počeće 16. avgusta, navodi agencija AP.

Američka administracija iskoristiće nove pregovore za rešavanje velikog trgovinskog deficita sa svojim južnim susedom, čiji su slabi zakoni u oblasti zapošljavanja, proizvodnje i zaštite životne sredine privukle mnoštvo fabrika iz SAD preko granice i pokrenuli poplavu uvoza televizora, automobila i drugih uredjaja.

Tramp je stalno kritikovao sporazum NAFTA, koji je s američke strane potpisao predsednik Bil Klinton, i rekao da se radi o "najgorem trgovinskom sporazumu" koji su SAD ikad potpisale i pretio da će jednostavno povući SAD iz njega.

Sporazum su takodje kritikovali sindikati i smatra se da je tim sporazumom ubrzano premeštanje radnih mesta ka Meksiku, gde je radna snaga jeftinija nego u SAD.

Na američko insistiranje Kanada i Meksiko složili su se krajem aprila da deluju brzo i da ponovo pregovaraju o odredbama sporazuma.

XS
SM
MD
LG