Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj: Kosovo će imati institucije za 10 dana


Uskoro kraj institucionalne krize: Ramuš Haradinaj u Skupštini Kosova

Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera Kosova iz redova pobedničke koalicije PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa), izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će Kosovo u roku od 10 dana imati nove institucije. On je dodao da će, uz podršku partije Bedžeta Pacolija, Alijanse novo Kosovo, koja je do sada bila deo druge koalicije sa Demokratskim savezom, Kosovo imati jednu sveobuhvatnu vladu.

„Treba pozdraviti novu poziciju Alijanse za novo Kosovo i Pacolija, i njihovu spremnost da se odredi rok ovakvom stanju i rok za deblokadu situacije kako bi se izabrale institucije, u ovom slučaju završilo konstituisanje Skupštine i formiranje Vlade“, izjavio je Haradinaj.

Haradinaj je dodao i da Kadri Veselji ostaje jedini kandidat za predsednika Skupštine Kosova.

„Sada vršimo napore da se vratimo konstitutivnoj sednici, da se ona zakaže nakon dogovora svih političkih partija. Verujem da u toku narednih 10 dana moćićemo da donesemo potrebne odluke za konstituisanje Skupštine i formiranje Vlade“, dodao je Haradinaj.

Osim u jednom slučaju, PAN se do sada nije odazivao konstitutivnoj sednici, jer, kako su ostale političke opcije rekle, nije imao potreban 61 glas za izglasavanje njihovog kandidata za predsednika Skupštine. Isto toliko je potrebno da se izabere i Vlada Kosova.

PAN zajedno sa 20 glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica broji ukupno 59 glasova.

Inače, lider Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli u sredu se sastao sa kandidatom PAN-a za premijera Kosova, Ramušom Haradinajem. U intervjuu za kosovski javni servis, RTK, Pacoli je rekao da je liderima Demokratskog saveza i Samoopredeljenja preneo da se unutar 10 dana dogovore i da ukoliko oni nisu u stanju da formiraju vladu „onda ne vidim koji je smisao mog opstanka sa njima“. Pacolijeva lista inače broji četiri poslanika u koaliciji LAA.

XS
SM
MD
LG