Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Češka policija traži ukidanje imuniteta ministru i tajkunu Babišu


Češki ministar finansija i tajkun Andrej Babiš

Češka policija zatražila je danas od parlamenta da omogući krivičnu istragu protiv mogućeg budućeg češkog premijera, lidera najjače stranke ANO, tajkuna Andreja Babiša zbog sumnjivih dotacija iz fondova EU njegovoj farmi Rodino gnezdo, koje inače proverava i Unija.

"Danas sam od policije dobio zahtev da odobrimo krivično gonjenje dvojice poslanika, Andreja Babiša i Jaroslava Faltineka", potvrdio je šef Poslaničkog doma češkog parlamenta Jan Hamaček.

O ukidanju poslaničkog mandata Babišu Odbor za mandate i imunitet donjeg doma parlamenta odlučiće 5. septembra, dakle pre parlamentarnih izbora zakazanih za kraj oktobra, na kojima Babiš očekuje, prema trenutnim anketama, 33 odsto glasova birača, a za sebe premijersku funkciju.

"Do sada smo većini zahteva policije izašli u susret", kazao je Hamaček.

Babiš je do maja bio vicepremijer i ministar finansija u vladi socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke kada je na pritisak premijera podneo ostavku upravo zbog podozrenja za mahinacije s porezom i evropskim fondovima. On je drugi najbogatiji privrednik u Češkoj, najbogatiji je Slovak i tajkun je petrohemijske i prehrambene industrije.

Farma Rodino gnezdo pripadala je prvo njegovom koncernu Agrofert, ali je u jednom periodu izdvojena i prevedena na anonimne vlasnike akcija i zahvaljujući tome dobila je dotacije od EU, ukupno dva miliona evra, na koje kao deo koncerna i Babišovo vlasništvo ne bi imala pravo jer su iz programa za mala i srednja preduzeća, a kada je dotacije dobila vratila se pod okrilje Agroferta.

Istragu mogućih mahinacija i prevara oko dotacija za Rodino gnezdo vodi nezavisno od češke policije i Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF).

Babiš, koji je i do sada na sve optužba i pitanja o farmi odgovarao da je sve u redu, optužio je danas ostale političke stranke da pokušavaju da ga politički likvidiraju pred parlamentarne izbore.

"To je poslednji očajnički pokušaj korumpiranog sistema da me likvidira i reč je o akciji kriminalizovanja koja je dugo planirana. Vreme na koje je tempirana je jasno - reč je o pokušaju da se utiče na ishod izbora", kazao je danas Babiš dnevniku Pravo.

Zbog podozrenja da Babiš koristi političke funkcije za profit svojih preduzeća a svoje medije, pre svega dnevnik Mlada fronta Dnes da napada i kompromituje svoje političke suparnike i protivnike, parlament je usvojio poseban Zakon o sukobu interesa za članove vlade, po kojima im je zabranjeno da poseduju medije i da njihova preduzeća dobijaju državne dotacije i poreske olakšice.

"To je važan korak u borbi protiv zloupotrebe vlasti i tajkunizacije naše zemlje", reagovao je premijer Bohuslav Sobotka kada je zakon koji je stupio na snagu 9. februara usvojen.

Babiš, koga u svetu mediji povremeno nazivaju Babiskoni povlačeći paralele s bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, pretio je posle usvajanja tog zakona da će tužiti Češku EU zato što mu ne dozvoljava da bude u sukobu interesa, ali je Agrofert privremeno preveo u poverenički fond kako bi mogao da ostane u vladi.

XS
SM
MD
LG