Dostupni linkovi

Skandal sa zatrovanim jajima se širi na Francusku i Britaniju 


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Skandal sa jajima zatrovanim insekticidom proširio se na Veliku Britaniju i Francusku koje su saopštile kako je određena količina takvih jaja ušla na tržište, javlja AFP.

U međuvremenu, Belgija se našla na udaru kritika zbog toga što je krila skandal iako je još u junu znala za problem sa fipronilom u jajima, supstancom koja može biti opasna po ljude.

Supermarketi u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji povukli su milione jaja od kada je Belgija poslala prvo obavještenje Evropskoj komisiji 20. jula.

Evropska komisija je saopštila danas da su jaja na koja se sumnja da su zatrovana distribuirana u Francusku i Veliku Britaniju preko Njemačke.

"Sada je na Švedskoj, Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji da nastave provjere jer se ovim jajima može ući u trag", rekla je portparolka EK Anna-Kaisa Itkonen.

Britanska agencija za standarde u prehrani je objavila da je odmah otvorila istragu, dodajući da je broj uvezenih jaja veoma mali te rizik nije veliki.

"Radimo sa kompanijama koje su primile takva jaja i ona više nisu na policama", rečeno je.

Francuska je saopštila da su manje količine spornih jaja pronađene u centralnom dijelu zemlje.

Oni nisu mogli potvrditi da li su zatrovana jaja došla do potrošača. Vjeruje se da je otrovni insekticid koristila holandska kompanija "Chickfriend" kako bi tretirala parazite kod pilića.

XS
SM
MD
LG