Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpska lista ide na konstitutivnu sednicu, PAN još nije odlučio


Adem Mikulovci zakazao je novi nastavak konstitutivne sednice za četvrtak

Poslanici Srpske liste prisustvovaće nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova u četvrtak, 10. avgusta, potvrdio je za RSE poslanik i portparol Srpske liste Igor Simić.

"Mi instistiramo da se ovaj proces što pre završi kako bi počeli sa rešavanjem problema građana sa kojima se suočavaju", rekao je Simić.

On je dodao da je činjenica da odlukom Ustavnog suda iz 2014. mesto predsednika Skupštine pripada opciji sa najvećim brojem poslaničkih mesta, a u ovom slučaju to je koalicija PAN, Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative.

"Da li je to Kadri Veselji, ili neko drugi iz koalicije PAN, svako ko u skladu sa zakonom bude i bio predložen od strane koalicija koja ima najveći broj poslanika, dobiće podršku Srpske liste, apsolutno poštujući zakon i odluku Ustavnog suda", istakao je Simić.

On dodaje da to treba da urade i ostale političke partije.

"Zašto to nisu uradili, to je pitanje za njih. Ja lično mislim da je u pitanju neka politička igra kojom se sprečava formiranje institucija", dodao je Simić.

Nakon konsultacija unutar stranke, Srpska lista je zauzela stav da će učešće poslanika Srpske liste zavisiti isključivo od toga da li će se steći uslovi da se izabere predsedništvo Skupštine, saopšteno je iz Srpske liste.

Navedeno je takođe kako ta lista "da bi sprečila zlonamerno stvaranje konfuzije u javnosti, još jednom naglašava da srpski politički predstavnici nisu doneli odluku o stupanju u bilo kakve koalicije" na Kosovu.

"Naš odnos prema pojedinim albanskim strankama u predstojećem periodu zavisiće isključivo od toga da li će pokazati razumevanja za probleme i htenja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a naši zahtevi su jasni i iza njih su ubedljivom većinom stali naši sunarodnici na poslednjim izborima", navedeno je u saopštenju ove liste.

S druge strane, koalicija PAN smatra da je zakazivanje nastavka konstitutivne sednice za četvrtak arbitrarna odluka predsedavajućeg sednice, najstarijeg poslanika Adema Mikulovcija iz redova Samoopredeljenje.

U saopštenju PAN-a se dodao da je "ovakvom jednostranom odlukom predsedavajući konstitutivne sednice se našao na usluzi jednom političkom subjektu".

"Ovakva odluka dokazuje da je predsedavajući, zajedno sa partijom Samoopredeljenje, zainteresovan da produbi blokadu u Skupštini, a ne da pronađe zajedničko rešenje sa ostalim parlamentarnim grupama", dodaje se u saopštenju.

Stav o nastavku konstitutivne sednice, PAN-a će izneti u sredu, nakon konsultativnog sastanka predstavnika političkih partija. Oni dodaju da je izbor Kadrija Veseljija za predsednika Skupštine i Ramuša Haradinaja za premijera nezaustavljiv proces.

Pobednička koalicija PAN koju čini Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, kojoj pripada mesto predsednika Skupštine, u manjku je za dva glasa – broji ukupno 59 od potrebnih 61 za izbor predsedništva. Ova koalicija pokušava da odloži izbor predsedništva, navodeći da su potrebne dodatne političke konsultacije.

XS
SM
MD
LG