Dostupni linkovi

Al Džazira najavila tužbu protiv Izraela


Većina gleda emisije preko satelitskih kanala, koje izraelske vlasti ne mogu da kontrolišu: Sedište Al Džazire u Jerusalemu
Većina gleda emisije preko satelitskih kanala, koje izraelske vlasti ne mogu da kontrolišu: Sedište Al Džazire u Jerusalemu

Katarska TV stanica Al Džazira osudila je danas odluku Izraela da zatvori njen biro u Jerusalimu, ocenivši da je ta mera nedemokratska, i najavila da će podneti tužbu.

Izrael se ugledao na četiri arapske zemlje koje su se udružile protiv Katara u okviru višemesečnog političkog spora oko politike Dohe i navodne podrške ekstremistima.

Kanal i sajtovi povezani s njim blokirani su u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Bahreinu.

Al Džazira je u odgovoru osudila odluku za koju je rekla da dolazi od zemlje koja tvrdi da je "jedina demokratska država na Bliskom istoku" i najavila da će pokrenuti sudski postupak.

Izraelski ministar komunikacija Ajub Kara najavio je u nedelju na konferenciji za novinare niz koraka u cilju zatvaranja katarske televizije Al Džazira u Izraelu, a premijer Benjamin Netanjahu pohvalio ga je na svom Tviter nalogu.

Netanjahu je napisao da je njegov ministar "preduzeo nekoliko praktičnih koraka da blokira huškanje Al Džazire u Izraelu". Činjenica je, međutim, da ni jedan od koraka koje je Kara pomenuo nemaju praktične posledice i da će u praksi katarska TV stanica Al Džazira nastaviti da emituje vesti iz Izraela kao i do sada, navode izraelski mediji.

Kara je održao konferenciju za novinare o tome i pozvao vladinu kancelariju za štampu da poništi akreditive za zaposlene u Al Džaziri u Izraelu, međutim, za to će biti potrebni dodatni dokumenti.

Direktor kancelarije za štampu Nican Hen rekao je da se, shodno procedurama, takve akreditacije poništavaju jedino posle konsultovanja sa bezbednosnim agencijama, ako postoji uverenje da se radi o opasnosti za nacionalnu bezbednost.

Kara takodje pokušava da izdejstvuje da kablovske i satelitske kompanije blokiraju emitovanje vesti Al Džazire, zbog čega ih je direktno kontaktirao. One su izrazile spremnost da to učine, ali to nisu javno saopštile. Većina gledalaca Al Džazire u takozvanom arapskom sektoru u Izraelu gleda emisije preko satelitskih kanala, koje izraelske vlasti ne mogu da kontrolišu.

Dodatni Karin korak je i apel ministru javne bezbednosti da iskoristi svoj autoritet da zatvori kancelarije Al Džazire, pošto je time trebalo da se bavi policija koja je izbegla odgovornost i prebacila je na Ministarstvo za javnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG