Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministri regije pozvali Hrvatsku da hitno povuče sporne mjere


Hrvatska je uvećala takse na uvoz voća i povrća dvadeset dva puta

Ministri trgovina Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije pozvali su danas Hrvatsku da hitno povuče odluku o pooštrenim mjerama fitosanitarne kontrole voća iz povrća koje dolazi izvan EU, te povećanju naknade za inspekcijski nadzor.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su zatražili od Hrvatske da cijena inspekcijskog nadzora odgovara stvarnim troškovima postupka i bude usklađena s prosječnim cijenama u zemljama regiona i EU.

Zatražen je i hitan sastanak s nadležnim ministrom iz Hrvatske zbog posljedica i to do kraja sedmice, kako te zemlje ne bi uvele kontramjere.

Ministri su potpisali zajedničko pismo koje će poslati Evropskoj komisiji, u kojem je pozivaju da se uključi u rješavanje problema u skladu s odredbama sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Potez Hrvatske je izazvao revolt država u okruženju uz poruku da se njime krši SSP, protežiraju pojedini proizvođači i narušavaju regionalni ekonomski odnosi.

S druge strane, Hrvatska zemljama u okruženju poručuje da se njene mere odnose na ukupno 168 država, a ne samo na njih i niko, osim Srbije, nije ulagao zvanične prigovore.

“Žao mi je ako se to ispolitiziralo. To definitivno tako nije trebalo biti. Po meni ne postoje razlozi niti za protumjere koje je uvela Republika Srbija. Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja i da ćemo vidjeti u čemu je problem i šta se može učiniti po tom pitanju. Do sada smo dobili samo prigvor iz Srbije”, kaže hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Hrvatska je uvećala takse na uvoz voća i povrća dvadeset dva puta. Taksa se umjesto 90 kuna (12 eura) sada naplaćuje 2.000 kuna (270 eura), a hrvatske vlasti su tu odluku obrazložile namjerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

XS
SM
MD
LG